Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit natuurlijk bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. Kies je voor een warmtepomp, dan is uw verwarmingsinstallatie helemaal klaar voor de toekomst!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt gratis energie uit de natuur. Zo zorgt ze voor milieuvriendelijke warmte. Afhankelijk van het type warmtepomp, haalt de installatie energie uit de lucht, de aardbodem of het grondwater.

Die relatief lage warmte brengt de warmtepomp vervolgens naar een hogere temperatuur.

De warmte die zo vrijkomt, wordt gebruikt voor de centrale verwarming van een gebouw en/of de productie van sanitair warm water.

Je kunt de werking van een warmtepomp het best vergelijken met die van een koelkast. Bij koelkasten wordt er warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna die vrijgegeven wordt aan de omgeving. Warmtepompen onttrekken warmte aan de omgeving en geven die af aan een warmteafgiftesysteem, zoals radiatoren, ventilo-convectoren of vloerverwarming.

Warmtepompen werken zelf op elektriciteit. In de regel haalt dit systeem tot drie kwart van zijn energie (gratis) uit de omgeving en heeft het daarnaast nog een kwart elektriciteit nodig. Die elektrische energie kan afkomstig zijn van het net, maar bijvoorbeeld ook van zonnepanelen.

Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Bij de verbranding van traditionele brandstoffen zoals stookolie of aardgas komen er CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Bovendien zijn de voorraden van deze fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk en hebben traditionele verwarmingsketels vaak geen optimaal rendement. Je woning verwarmen met een warmtepomp die gebruikmaakt van duurzame energie en bovendien een uitstekend rendement biedt, is dan ook een bijzonder slim alternatief.

Mogelijke combinatie met warmtepompen

Radiatoren of vloerverwarming

Warmtepompen kunnen, afhankelijk van het type, gecombineerd worden met radiatoren of met vloerverwarming.

Vloerverwarming geeft de warmte af via kunststofleidingen in de vloer. Zo’n systeem biedt niet alleen een groot comfort en uniforme temperatuur, maar verbruikt ook minder energie aangezien het water in de leidingen slechts beperkt wordt opgewarmd.

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Voor een beter rendement kunt u een lucht-waterwarmtepomp combineren met een zonnecollector. Een zonnecollector is een installatie die zonlicht omzet in warmte en bestaat uit twee delen: de collector en een buffervat. Door een zonnecollector te installeren, zult u minder elektriciteit nodig hebben om de warmtepomp aan te drijven.

Eén of meerdere binnenunits?

Een lucht-luchtwarmtepomp kunt u combineren met één of meerdere binnenunits. Per kamer is een binnenunit nodig.

Eén kamer verwarmen en koelen, dan is een split-airco ideaal. Dat systeem bestaat uit een buiten- en een binnenunit.

Meerdere kamers verwarmen en koelen, kies dan een multi-split-airco. Daarmee kunt u tot vijf binnenunits aansluiten op één buitenunit. Elke binnenunit kan, een andere stijl en grootte hebben. Ook kunt u elke binnenunit apart bedienen.

Een warmtepomp in combinatie met een warmtepompboiler

Met een lucht-luchtwarmtepomp op zich kunt u geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet u deze warmtepomp combineren met een warmtepompboiler. Zo’n boiler heeft een watertank van gemiddeld 200 tot 260 liter, wat ideaal is voor een gezin van vier tot vijf personen. Met een warmtepompboiler kunt u flink wat besparen op je elektriciteitsfactuur. Zo’n toestel verbruikt namelijk tot drie keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Toch is het wat vreemd om de ROI en/of de terugverdientijd te berekenen voor een warmtepompinstallatie. Tenslotte vraagt u zich ook niet af of u met een nieuwe oven of koelkast winst kunt maken en wanneer de toestellen zichzelf zullen terugverdienen. Met een warmtepomp is het net zo. U haalt die in huis omdat u uw woning comfortabel wil verwarmen (en koelen) en omdat u wilt genieten van de vele andere voordelen.

Bovendien zitten we volop in een energietransitie en worden warmtepompen binnenkort de norm voor elke woning.

Bij nieuwbouw is een warmtepomp vandaag dus al een echte ‘no-brainer’. Wel kunt u zich afvragen wanneer het bij een renovatie interessant is om de bestaande verwarmingsinstallatie te vervangen door warmtepomp en hoe u maximaal kunt besparen op energie.

Of een warmtepomp een rendabele investering is of niet, hangt af van drie factoren:

1: Isolatie van de woning

2: De energieprijzen

3: De SCOP waarde van de warmtepomp